Top
До луната и обратно - Историята на 3М

До луната и обратно – историята на 3М

3М лого, 1906 В ЗОРАТА НА 3М

Работници в Минесота майнинг енд манифакчъринг - част от историята на 3МПрез далечната 1902 година петима бизнесмени от град Ту Харбърс от щата Минесота се събират, за да основат компанията Минесота майнинг енд манифакчъринг, по-късно преименувана на . Първоначалната цел на предприемачите била да добиват минерала корунд, който е твърд почти колкото диамант, и с него да изработват шкурки, точила и абразиви. Влагайки по 1000 долара съдружниците започнали да разработват собствено находище. Мината обаче заплашила да погребе компанията, защото се оказало, че всъщност са попаднали на жила от далеч по-крехкия и безполезен анортозит. Малката фирма претърпяла сериозни загуби, но успяла да стъпи на крака и започнала да внася суровината гранат от Испания. Скоро обаче недоволните клиенти отново предизвикали вълна от оплаквания.
Проблемът бил, че парченцата минерал се ронели от шкурката при допир. След кратко проучване станало ясно, че гранатът е попил солидна доза зехтин, тъй като бил докаран през океана заедно с партида от мазнината. За да решат проблема от  изпекли в пещ неправилно складирания минерал. Това се счита и за първата иновация на компанията от Минесота.

3М - Минесота майнинг енд манифакчъринг


Вижте още: Чудото наречено плексиглас


Tri m ite шкуркиСлед няколкото погрешни стъпки от ръководството на фирмата бързо осъзнали нуждата от директна комуникация с клиентите. Затова мениджърите окуражавали търговските агенти да посещават предприятията и да разговарят с работниците, които реално използват продуктите на . Това поставило началотона преките проучвания, които да гарантират подобренията на стоките на компанията. Бъдещите иновации били обезпечени и със солидната за онова време инвестиция на все още малката фирма.  отделила $500 за своя лаборатория. Скоро след това компанията от Минесота пуснала на пазара своя първи оригинален продукт – абразивната тъкан Три-М-ит. Тя имала завидна гъвкавост и постигала страхотни резултати при обработката на метал. Затова станала хит сред ранните производители на автомобили и сервизите за поправка. Така през 1916 година фирмата се освобождава от натрупаните дългове, а още следващата година продажбите й достигат $1 милион.

Производствена база на 3M Company, 1938 г,

Минесота майнинг енд манифакчъринг - 3М


Продължение към част II3М в Уикипедия


1 Comment

Comments are closed.