Top
До луната и обратно - историята на 3М, част II

До луната и обратно – историята на 3м, част II

3М лого, 1960    3M в годините на

Втората световна войнта

вижте също:

първа част

трета част

Минесота майнинг манифакчъринг - Ричард ДрюВ началото на 20-те години на миналия век компанията купува патента за производство на водоустойчива шкурка. След като пуска новият абразив на пазара, той предизвиква революция в индустрията.

Сякаш с магическа пръчка Ует-ор-драй технологията премахнала веднъж и завинаги гъстите облаци прах в заводските цехове.

По същото време лаборанта на Ричард Дрю извършвал тестове на абразиви в автомобилно предприятие. Там той забелязва, че бояджиите трудно покриват зоните, които трябва да останат чисти. Тогава му хрумва идеята за самозалепваща маскираща лента.

Така се ражда ролката хартиен Скоч, която познаваме и до днес. Името на тази запазена марка дори се е превърнало в нарицателно за всички продукти от същия вид.

Освен огромни печалби, Скочът дава на компанията и нова насока за развитие – започва да произвежда и продава лепила и закрепящи елементи.

Самозалепваща лента Scotch - историята на 3М

Така е изглеждала целулозната лента „Scotch“

Целуозна лента Scotch


Вижте още: Чудото, наречено плексиглас – част 2


Прозрачна самозалепваща лента ScotchВ началото на 30-те години Дрю забелязва друга нужда на клиентите. По това време целофанът е много модерен. Липсвал обаче естетичен метод за оформяне и запечатване на тънкия прозрачен материал. Затова лаборантът извършва серия от тестове и покрива парчета целофан с лепило. Така скоро на пазара се появява и прозрачното руло Скоч, което бързо намира хиляди приложения в бита и индустрията. Днес предлага цяла гама от самозалепващи ленти, със различни най-различни свойства – устойчиви на ток, вода, топлина, маркиращи и др. Преди десетилетието да е изтекло обаче в компанията правят и друг голям пробив – изобретяват и светлоотразителното фолио, което налага нови стандарти в мерките за безопасност на пътя.


Днес фирмата предлага широк спектър от този вид продукти, като например Scotchlite Diamond grade VIP.

Diamond grade


Магнитна лента ScotchМинесота майнинг манифакчъринг - Бинг КросбиПо време на Втората световна война производството изпитва сериозни затруднения, тъй като много суровини се пренасочват в полза на армията. Това обаче дава тласък на изобретяването на синтетични заместители на обичайните ресурси. Именно по същото време излиза с няколко нови революционни продукта. Сред тях са устойчивите на износване материи, които по-късно излизат от продажба с цел да се гарантира развитие на пазара.

По същото време компанията заема водещи позиции в разработката и производството на Магнитна лента за звукозапис, Scotchмагнитни ленти за звукозапис.

Интерес към това изобретение проявява легендарния певец Бинг Кросби. Той е една от първите музикални звезди, които използват магнетофон. Неговият изумителен глас и качество на звука набързо оставят грамофонните плочи в миналото. Няколко години по-късно магнитните ролки на фирмата от Минесота започват да запечатват и видео, което изцяло променя света на медиите.


Продължение към историята на 3М, част III


Comments are closed.