Top
vhb_testing_1

Тестване на двойнозалепващите VHB ленти от 3М

 

VHB лентите с доказано качество!

 

Двойнозалепващите ленти VHB от 3М преминават през различни тестовеКачествата на VHB лентата са доказани при редица тестове, извършени от експертите на . За да съберат необходимите данни, те използват открити полигони във Флорида, Аризона, Минесота и редица други места по света. Изпитанията са доказали запазване на 100% здрава връзка между слепените материали за минимум 5 години в тропичния климат на Флорида, в пустинните простори на Аризона и сред северните ширини на Минесота с температурните им амплитуди. Тестовете са извършени с различни материали – алуминий, стъкло, PVC и боядисан метал. Според измерванията на експертите връзките със специална лента на 3М могат да понесат периодично и краткотрайно излагане на температури от +150 до -50°C.

 

 

 

Тестовете показват 100% здрава връзка

 

VHB лентите са надеждни до 100%Освен това VHB са преминали тестове за устойчивост в сладка и солена вода. В тези експерименти лентата многократно доказва свята издръжливост. Единственото, което се променя при продължително накисване е, че полимерът става по-еластичен и склонен към удължаване. При изваждане от водата обаче лентата изсъхва и напълно възвръща оригиналните си свойства. VHB се справя безупречно дори при напръскване или краткотрайно излагане на разтворители на спиртна основа, горива, почистващи препарати и дори слаби концентрации на киселини и основи. В такива случаи не е отчетен никакъв ефект върху връзката. Едва след продължително третиране с рискови химикали може да се намали здравината на залепването.

При прозрачните ленти 4910 и 4905 е тестван и риска от потъмняване. За целта с тях са залепени стъклени плоскости, които се вкарват в климатичен симулатор за 3000 часа. Там те са изложени на високи температури и интензивно ултравиолетово лъчение. При това жестоко изпитание се наблюдава намаляване на прозрачността с едва 1 процент. В условията на висока влажност обаче лентите може да поемат известно количество водни молекули, което им придава леко замъглен вид.

 

 

 

 

VHB ленти за рекламни табели и пътни знаци

 

Двойнозалепващите VHB ленти от 3М имат приложение в рекламните табелиКолкото и показателни да се резултатите от безбройните тестове, най-добрите примери за силата и надеждността на закрепящите ленти идват от тяхното приложение в реални условия. За щастие има много примери, тъй като този уникален продукт се появи още в края на 70-те години на миналия век. Първите приложения на VHB са при монтажа на рекламни табели и пътни знаци, които успешно устояват на стихиите вече повече от 30 години. Лентата намира широко приложение и в по-мащабни проекти като изграждане на окачени фасади например. На VHB се доверяват архитектите и инженерите при изграждането на различни значими обществени сгради, сред които летище О’Хеър в Чикаго, концертната зала Уолт Дисни в Лос Анжелис, небостъргача на Държавната хазна в Сингапур и хотел Джумейра бийч в Дубай.

 

 

 

…за каравани и товарни автомобили

 

Двойнозалепващите VHB ленти подходящи за облепване на автомобили и караваниДруго популярно приложение на двойнозалепващата лентеa е при караваните и товарните автомобили, включително и при линейките. Панелите които съставят багажното отделение могат се монтират много бързо и лесно за рамката с VHB, а връзката е повече от сигурна и дълготрайна. Пример за издръжливостта на лентата при закрепяне на автомобилни компоненти е тествана на специалния полигон Bendix в американския щат Индиана. Там било сглобено полуремарке със спална кабина, чийто панели и врати били залепени за основната рамка с лента 4950. След това то преминало симулиран пробег от 300 хиляди мили по специалната писта с препятствия за изпитване на здравината. Всички залепени панели останали непокътнати. Това е особено внушително, като се има предвид, че в същото време заварени и механично свързани части не издържали и трябвало да бъдат ремонтирани, за да бъде завършен тестът. Така вече можете да бъдете сигурни, че и лайсната на колата Ви няма да мръдне.

 

 

 

…за екстериора на самолетите

 

Двойнозалепващите VHB ленти подходящи за екстериора на самолетитеЕдно от най-показателните и екстремни приложения на VHB обаче е в екстериора на самолети. При някои модели летателни машини ивици от неръждаема стомана са прикрепени към алуминиевите клапи на крилата. Тези панели, подложени на силни вибрации при излитане, кацане и турбулентност, трябва да предпазват частите от износване и корозия. Затова конструкторите се доверяват на специалната VHB лента 9473. От 1984 година до ден днешен тя осигурява закрепянето на важните елементи. Издръжливостта е ключова, тъй като връзката може да бъде подложена на екстремно високи температури на пистата, а след излитане и достигане на голяма височина – да замръзне до -54 градуса по Целзий. Този процес може да се повтори няколко пъти за един ден, но лентата на устоява на предизвикателството.

 

 

VHB имат приложение и в бита

 

VHB лентите за битово приложениеVHB има още стотици приложения – при изолации, в техниката и бита. За мнозина тази малка лента е просто незаменима. Вие също можете да се възползвате от високата технология на у дома или в работилницата – при залепяне на огледала, стъкла и каквото още е необходимо. За целта специалната лента с ширина 12 мм се предлага в ролки за еднократна употреба с дължина 1,5 метра. За различни проекти са предвидени и други видове VHB с ширина от 1,5 до 0,5 мм.

 

 

 

 

 

 

Тестване на VHB лентите – видео

 

 


Вижте също: Предимствата на 3M VHB


 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.