Top
употребата на плексигласа в интериора

Чудото, наречено плексиглас – част 2

към първа част

С времето, ПММА намира широко приложение и се налага като основен материал в някои отрасли на леката промишленост, интериорния дизайн и външната реклама. От плексиглас са изработени повечето големи аквариуми в различните увеселителни и научноизследователски центрове. Освен напора на тоновете вода, загражденията от акрилно стъкло задържат и шайбата на терена по време на хокейните мачове.

Употребата на плексиглас в оптикатаВъзможно е също да четете тази статия именно благодарение на плексигласа, тъй като той служи за изработката на твърди контактни лещи. Съвместимостта на материала с човешките тъкани била забелязана още през Втората световна война. Тогава лекарите открили, че британските пилоти на изтребители Спитфайър, оборудвани в куполи от ПММА, не страдали от тежки инфекции при попадане на стружки от материала в очите им. В същото време, стъклените куполи и техните отломки, нанасяли тежки поражения на другите авиатори. Така материалът бил открит за медицината. Днес плексигласът се използва като заместител на очната леща при операции след заболяване на катаракта. Полимерът се влага и при изработката на очни протези.

В ортопедията се използва плексигласов цимент за прикрепване на импланти или моделиране на изгубени кости. В пластичната хирургия, микроскопични капсули от ПММА, влизат в състава на продукти, които се инжектират подкожно за перманентно изглаждане на бръчки, белези или други несъвършенства. Зъбни протези също често се изработват от плексиглас, като те се напасват цветово с цвета на зъбите на пациентите. Материалите за запълване, след дентални процедури, също съдържат този полимер.


Фирма Партнърс е специализирана в търговията и дистрибуцията на всички видове плексиглас. За актуална оферта вижте тук.


Маса от плексиглас

През 60-те и 70-те години на миналия век, производителите на мебели включили плексигласа в изработката на своите продукти. Целта била да се предаде по-модерен „космически” вид на обичайните домашни пособия. Тази тенденция се е запазила и до днес, особено при създаването на дизайнерски столове. В средата на миналия век, синтетичният материал става много популярен и за изработка на бижута. Всъщност, плексигласови мъниста могат да бъдат намерени по магазините за накити и днес. Заради лесната си обработка, акрилното стъкло си създава репутация и в средите на изкуството. То се харесва на редица художници и музиканти. Доказателство е фактът, че Салвадор Дали създава няколко свои творби върху плоскости от Перспекс. ПММА се използва и при изработката на различни музикални инструменти. През 60-те години, лютиерът Дан Армстронг изработва серия футуристични електрически китари и басове изцяло от плексиглас. Компанията Лудвиг-Мъсър пък създава акрилни барабани „Висталайтс”, които са използвани от барабаниста на легендарните Лед Цепелин – Джон Бонам. Днес пък от полимерите щедро се възползва Лейди Гага.

фибро оптичен кабел

Плексиглас се използва и при направата на оптични носители на информация. Повечето компакт дискове и DVD подложки имат акрилни слоеве. ПММА се използва и за направата на оптични кабели, които се използват за пренасяне на информация на къси разстояния или на места където се налага по-гъвкава връзка. Това е предпочитано от мнозина специалисти като по-евтина и по-лека алтернатива на стъклените влакна.

През 1995 година, благодарение на микрокапсули плексиглас, е изобретено мастило за татуировки, което свети на ултравиолетова светлина. Освен това материалът е станал незаменим и за порно индустрията. Много от дамите в бранша се изявяват пред камерите, носейки знаковите обувки с прозрачни платформи от плексиглас. Акрилът влиза и в състава на изкуствените им нокти. А от какво мислите са направени прозрачните секс играчки?

към първа част

Comments are closed.