Top
Plexiglass Partners

Чудото, наречено плексиглас – част 1

към втора част

Polymethyl Methacrylate или PMMAТози прозрачен материал има безброй приложения в редица индустриални отрасли и макар скоро да навършва внушителните 80 години, той е все така актуален. За да сме коректни трябва да отбележим, че плексиглас е всъщност едно от множеството търговски имена на химичното съединение ПолиМетил МетАкрилат, или за по-кратко ПММА. Този материал днес е толкова разпространен, че надали има някой, който не знае какво представлява. За всеки случай, обаче ще споменем, че това е прозрачен синтетичен пластичен материал, който често се използва като заместител на сравнително по-чупливото стъкло.

ПММА, известен още и като акрилно стъкло, бил изобретен от учени от различни лаборатории през далечната 1928 година. През 1933 година, американската компания „Rhom & Haas” започнала масово производство на материала и го пуснала на пазара с името Плексиглас, с което мнозина го познават и до днес. Останалите компании, които навлезли в бизнеса по-късно, започват да го предлагат с търговските имена: Лусид, Лимакрил, Perspex (Перспекс) , Акрилекс, Акрилайт, Altuglas (Алтуглас), Policril (Поликрил) и др.


Фирма Партнърс е специализирана в търговията и дистрибуцията на всички видове плексиглас. За актуална оферта вижте тук.


Плексигласови изделия

Плексигласът е удивителен материал. Той има приблизително два пъти по-малка плътност от тази на стъклото, което го прави по-лек, но в същото време и по-мек и съответно по-чувствителен на издраскване. Изключително устойчив е на външни въздействия (влага, температурни промени и други), но е податлив на органични разтворители. При над 100 градуса по Целзий, ПММА става пластичен и се поддава на обработка. Освен това, сравнително лесно се реже и гравира. Тъй като е почти прозрачен, материалът пропуска близо 92 процента от слънчевите лъчи, като филтрира инфрачервения спектър, като в същото време стъклото ги пропуска на 99%. И въпреки натиска на модерните полимери, плексигласът е изключително търсен, тъй като не съдържа потенциално опасния бисфенол А.


Плексигласът е идеален и за изработката на рекламни табели и букви.

Употребата на плексиглас в баровете

Фактът, че е почти прозрачен, го прави перфектен материал за табели с неоново или диодно осветление. Лекото му тегло позволява при нужда да се слагат и по-плътни панели. Доказаната му устойчивост на атмосферни влияния пък гарантира дълъг живот на окачената реклама. Лесната обработка на плексигласа също е сериозен плюс. Така дизайнерите могат да изпълнят и най-причудливите желания на клиентите за светещо лого или за надпис с нестандартен шрифт. Освен това акрилното стъкло може да бъде обагрено в различни цветове или пък облепено с допълнителни елементи. С модерните методи на обработка на плексиглас, върху него могат да се изваят и детайлни снимки с висока резолюция.


Плексигласов нос на бомбардировач Б17Естествено първите, които се възползвали от изумителните качества на плексигласа, били военните инженери. По време на Втората световна война, той се използвал за направата на перископи на подводници, прозорци на коли и люкове на самолети. Благодарение на този материал, бил постигнат същински пробив в разработката на летящи машини. Именно благодарение на плексигласа, е било възможно създаването на легендарния бомбардировач Б-17, известен като Летяща крепост. Характерният за този самолет прозрачен нос, оборудван с картечници, бил изработен изцяло от плексиглас. Заради изумителната си издържливост, материалът е бил вложени и при направата на люка на батискафа Триест, който изумил света, като достигнал дъното на Марианската падина. Днес плексигласът и неговите производни, са популярни материали за защита на полицейски служители и автомобили при улични безредици.

към втора част

Comments are closed.