Top
иновативна светеща маркировка

Какво ще е най-новото по пътищата? Glowing Lines – светеща пътна маркировка

Glowing Lines – иновация, повишаваща безопастността на пътя

Шофьорите в Холандия в момента се ръководят от светеща в тъмното пътна маркировка. Пътят N329 в град Осс е първата отсечка, на която са поставени така наречените Glowing Lines (контури, излъчващи светлина). Това е част от проекта Smart Highway („умни пътища“), който се осъществява от строителна компания Heijmans и дизайнерско студио Studio Roosegaarde. Glowing Lines са изцяло насочени към повишаването на видимостта и безопасността по време на шофиране, особено в много тъмни участъци от пътя.

Идеята за Glowing Lines и проектът Smart Highway са замислени от Heijmans и Studio Roosegaarde през 2012 г. Името Smart Highway може би е малко подвеждащо, тъй като нито една от концепциите, попадащи под тази шапка не включва използването на интернет връзка и електричество. По скоро проектът е насочен към използване на различни технологии, за да се създадат „интерактивни и устойчиви пътища на утрешния ден“.

glowing lines иновация

Какво точно представляват Glowing Lines?

За направата на Glowing Lines се използва фотолуминисцентна боя, която се зарежда от слънчевите лъчи през деня и свети в продължение до 10 часа, когато се стъмни. Това означава, че тази пътна маркировка има много по-голяма видимост, отколкото тези, които са направени със стандартна боя.

Самата концепция е разработена на няколко етапа и се тества за устойчивост и ефективност. Сега шофьорите от Осс трябва да изкажат своите впечатления и да предоставят информация за това колко добре работят в действителност Glowing Lines след всеки изминал ден.

Както вече споменахме, има редица други концепции под шапката на Smart Highway, които предстои да бъдат стартирани. Dynamic Paint например предвижда използването на чувствителна термобоя по пътищата, която да осигури контекстуална информация за метеорологични условия и пътната настилка. Например, ако вали снят и има опастност от заснежени или замръзнали участъци, в следствие на рязко понижилата се температура, се очаква термобоята да придобие светло син цвят под формата на снежинки, а след нормализиране на обстановката и повишаване на температурата отново да стане прозрачна.

термочувствителна пътна маркировка

Друга интересна концепция е Interactive light, стремяща се да открие преминаващите коли на пътя, след което да осветява само участъците от пътя около и пред тях. Целта е да се намали използването на електроенергия по празните участъци на пътя или когато няма силен трафик. Priority Lane, междувременно предлага лента вградена под повърхността на пътя с технология за зареждане на електрически превозни средства, докато Wind Light предвижда турбини, разположени отстрани на пътя, които генерират електричество за осветление с помощта на вятъра, причинен от преминаващите автомобили.

умни пътища

Ако се окаже, че пилотната концепция в Осс е успешна, има планове за постепенно поставяне на Glowing Lines по пътищата в цяла Европа и осъществяването на подобни проекти в световен мащаб.

Видеото по-долу показва как изглеждат вече инсталираните Glowing Lines в Осс.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.