Top

Запечатване на изображения върху самозалепващо фолио за облепване на автомобили

Полезни Съвети за монтаж на самозалепващо фолио по автомобили

 

Днес, Крис Кук от 3М Commercial Graphics ще говори за това как се запепечатват изображения върху самозалепващо фолио, преди да го използваме за облепване на автомобили.

 

Ако работите със сулвентни мастиленоструйни принтери се уверете, че отпечатаното изображение е запечатано добре. Това е много важно за самозалепващото фолио. Проявителят (разтворителят), който се използва, има задачата да омекоти самия материал, за да могат частиците мастило да проникнат в него, а след това да се изпари. Но, за да не бъдем голословни нека да разясним какво е това запечатване на изображения и как се прави ?

 

разтворителят трябва да се изпариПредлагаме Ви два варианта…

Както споменахме, важно е разтворителят да се изпари напълно, иначе се образуват балончета и фолиото се размеква, което го прави неизползваемо.

I. Но, за да се изпари напълно разтворителят и то по-най бързия начин, е необходимо изображенията да се окачват вертикално. Разбира се това заема много пространство, но по този начин въздухът ще се циркулира правилно.

Макар да е по-ускорен този процес той е и по-непредпочитан, поради това, че заема доста голямо място, а в повечето случаи не разполагаме с такова. Затова Ви предлагаме друга алтернатива, с която да изпарите разтворителя, а именно втори вариант.

II. Този вариант, който е по-често използван, заради по-малкото пространство, се изразява в това, че изображението се навива на ролка, така че между отделните листа да има достатъчно разстояние. Също така е добре ролката да се повдигне на поне педия от пода, например върху мрежова подложка, каквато е използвана във видеото, за да се получи качествена циркулация на въздуха. Всичко това е важно за доброто запечатване на изображението.

За сметка на по-малкото заемано място, този вариант отнема пък повече време. И затова някои хора използват вентилатори в долния край на ролката, които обдухвайки засилват въздушния поток към нея, за да се изпари по-бързо разтворителят и да съкратят работния процес.

 

Зависи от мастилото, работната среда и методът, по който работимКолко време отнема запечатването?

Отговорът е много относителен, разбира се. Все пак отбелязахме два варианта, което ни подсеща, че зависи кой от двата да използваме. Може да има и трети, четвърти и т.н.

Зависи още и от мастилото, което използваме, както и от условията в работната среда. Ако е проветриво, естествено, че процесът ще се ускори.
Затова експериментирайте ! Опитайте няколко варианта във Вашата работна среда и засечете колко време ще Ви отнеме.

 

Следете миризмата и драскотинитеСега, няколко неща които да проверите…

За да сме по-сигурни, че сме си свършили добре работата, е добре да наблюдаваме две неща, след като сме запечатали изображението върху самозалепващо фолио:

Миризмата е първото нещо ! Повечето разтворители имат особена миризма, което лесно ще Ви ориентира дали се е изпарило.

А, второто нещо са драскотините ! Използвайте нокътя на пръста си и, ако се плъзга гладко по повърхността – то изображението се е запечатало добре.

 

В момента, в които разтворителят се е изпарил – изображението е запечатано добре !

 


Вижте още: Разлепяне на самозалепващо фолио за автомобили