Top

Разпъване на самозалепващо фолио при облепване на автомобили

Полезни Съвети за монтаж на самозалепващо фолио по автомобили

 

Във видеото, Крис Кук от 3М Commercial Graphics ще говори за степента на разпъване на самозалепващо фолио при облепване на автомобили.

 

Максимум 30% разтягане

Причината, която доста често е вина за повдигане на фолиото от вдлъбнатините или отлепяне от автомобила, е именно защото фолиото е разтегнато твърде много.

Трябва да се знае, че има максимум на разпъване, който е 30% за повечето каст фолиа. Следователно, повече от  допустимото ще изтъни залепващия слой, а това ще доведе до дефекти. Тоест фолиото ще се навдигне след облепване.

 


Имайте предвид разтягането на фолиото !Стремете се да не разпъвате фолиото повече от 30% !

Всъщност фолиото може да се разпъва и до 100%-150%, а това е повече от сигурно, че то ще се навдигне или разлепи. И от тук се ражда въпросът, когато се облепват вдлъбнатини:

 

С каква сила да разпъвамес каква сила да разпъваме фолиото ?

Лесно и просто е !  Трябват ни само парче хартия с размерите, малко по-големи от тези на вдлъбнатината, химикалка, с която да отбележим и линия, с която да премерим.

 

  • 1.Налагаме хартията върху вдлъбнатината на автомобила и на местото, където се образува мост отбелязваме нейните два края. Това всъщност е оригиналната дължина на фолиото.
  •  

  • 2.Натискаме хартията навътре във вдлъбнатината, докато опре да всички страни, и отново отбелязваме двата края. А това всъщност е разтягането, което ще приложим.

 

Ако оригиналната дължина на фолиото е 16мм, а тази на разпъването – 4мм, вледствие от математическа намеса се получава 25% разпъване на фолиото, което е под 30%-вия максимум. Всъщност 4 ще разделим на 16.

 

 Спазвайте 30%-вия максимум на разпъване !

 


Вижте също: Изрязване на самозалепващо фолио, видео